Site Overlay

SSL cetifikat kao ključna komponenta internetske sigurnosti

Internet se kao mreža značajno razvio u posljednjih nekoliko desetaka godina. Sve je više web stranica, sve su bolje mrežne tehnologije i puno toga je danas moguće obaviti na taj način. No, s razvojem interneta, razvijaju se i metode kojima se služe hakeri kako bi došli do vaših podataka i slično. Zato je sigurnost ključna komponenta na kojoj treba raditi.

Puno pažnje treba posvetiti komunikaciji između korisnika i nekog udaljenog računala jer ako haker presretne tu komunikaciju, može doći do važnih i osjetljivih podataka. Zbog toga je SSL certifikat na web stranici izuzetno važna komponenta koji će održati tu komunikaciju sigurnom.

Kratica dolazi od engleskog izraza Secure Sockets Layer.

Funkcionalnost SSL certifikata

SSL certifikat na internetu predstavlja kriptografski protokol koji osigurava šifriranu komunikaciju između:

  •  Web preglednika korisnika
  •  Poslužitelja web stranica

Kratica dolazi od engleskog izraza Secure Sockets Layer. Ovaj sloj sigurnosti štiti osjetljive informacije poput osobnih podataka, lozinki ili financijskih informacija od neovlaštenog pristupa. 

Internetski SSL certifikat koristi kompleksne algoritme šifriranja kako bi osigurao da ti podaci preneseni između korisnika i web stranica ostanu privatni i sigurni od potencijalnih prijetnji, odnosno sigurni od hakera. U slučaju da ih haker i uspije presresti i doći do njih, neće ih moći iskoristiti jer su šifrirani.

Od osnovne do proširene verifikacije web stranica

Postoje različite vrste SSL certifikata za web stranice prilagođene različitim sigurnosnim potrebama. Osnovni nude šifriranje podataka, ali ne pružaju dodatne informacije o identitetu web stranice. Wildcard SSL certifikat proširuje pokrivenost na sve poddomene. 

A tražite li najbolje moguće rješenje, to su onda SSL certifikati s proširenim verifikacijom (EV SSL). Oni ne samo da osiguravaju šifriranu komunikaciju već i provode strogu provjeru identiteta vlasnika web stranice, što rezultira vidljivim pokazateljem sigurnosti u adresnoj traci preglednika. Vidite li da adresa započinje s https protokolom i vidite li ikonu lokota, to je znak da ta web stranica posjeduje valjani SSL certifikat.

Utjecaj na poslovanje i sigurnost posjetitelja web stranica

Implementacija SSL certifikata donosi brojne prednosti kako web stranicama tako i korisnicima. Prije svega, šifrirana komunikacija pridonosi zaštiti osjetljivih informacija korisnika, čime se smanjuje rizik od krađe identiteta i prijevara. Također, kada se na nekoj stranici nalazi instaliran SSL certifikat, to poboljšava povjerenje korisnika, posebno kada je riječ o online trgovinama i financijskim transakcijama. 

Internetski preglednici sve više naglašavaju sigurnost, a web stranice bez njega mogu biti označene kao nesigurne, što može odvratiti posjetitelje. Poslovno gledano, ulaganje u ovu vrstu zaštite postaje neophodno za održavanje konkurentske prednosti i zadovoljenje očekivanja korisnika.

Članci u istoj kategoriji: