Site Overlay

Sustavi za zalijevanje kao pomoć za rast biljaka

Kako bi vaše biljke dobro rasle i razvijale se, a na kraju vam podarile i svoje plodove, vrlo je važno da se za njih kontinuirano brinete. Kada govorimo o brizi za biljke, tu se prvenstveno misli na kvalitetne sustave za zalijevanje. Oni će vašim biljkama pružiti vodu potrebnu za njihov rast i razvoj, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. 

Oni ne samo da su odlično rješenje za svakodnevno navodnjavanje biljaka, već su odlično rješenje i kada odete od kuće, a ne želite ostaviti biljke bez prijekopotrebne vode.

Osim pružanja konstantne hidratacije za biljke, sustavi za zalijevanje koji su stabilni i kvalitetni, prema nekim istraživanjima, omogućuju poljoprivrednicima i povećanje prinosa do čak 50 %.

Povećanje prinosa za poljoprivrednike

Osim pružanja konstantne hidratacije za biljke, sustavi za zalijevanje koji su stabilni i kvalitetni, prema nekim istraživanjima, omogućuju poljoprivrednicima i povećanje prinosa do čak 50 %. Upravo je ovaj podatak jedan od glavnih razloga zbog kojih se brojni vrtlari i poljoprivrednici odlučuju na njihovu ugradnju. Oni koji traže još naprednije rješenje, biraju sustave za automatizirano zalijevanje gredica i usjeva.

Uvjeti odabira sustava za navodnjavanje

Prije nego pohitate u vrtne centre, dobro je razmisliti o svim mogućnostima koje vam se nude te o svim prednostima i manama na tržištu dostupnih sustava za zalijevanje. Neki od uvjeta ključnih za odabir su:

  • Potrebe konkretne kulture koju uzgajate
  • Položaj zemljišta na kojem je kultura posijana/posađena
  • Količina vode koju imate na raspolaganju na zemljištu na kojem se kultura nalazi
  • Budžet koji imate na raspolaganju

Svi navedeni parametri ključni su kako biste odabrali idealan sustav za navodnjavanje koji će zadovoljiti sve potrebe vaših kultura i koji će biti maksimalno efikasan u održavanju, rastu i razvoju biljaka. Stoga prije kupnje dobro razmislite o svim navedenim kriterijima te se posavjetujte sa stručnjakom ukoliko imate bilo kakvih pitanja.

Najprodavaniji sustav za zalijevanje

Jedan od najpoznatijih i definitivno najkorištenijih sustava za zalijevanje je onaj kap po kap. Glavne prednosti ovog sustava su to što štedi od 30 do 50 % vode potrebne za zalijevanje te činjenica da štedi vrijeme. Ono što je za biljku najbitnije je to što sustav kap po kap vodu pušta kapanjem i to izravno u korijen biljke, odnosno tamo gdje je voda biljci najpotrebnija, a gdje se ostalim metodama zalijevanja teže dopire. 

Ovakvo rješenje dostupno je u raznim varijantama i veličinama pa prije kupnje dobro razmislite što vam je sve potrebno kako biste odabrali onaj najbolji model.

Čitajte i sljedeći članak: Izmještanje bilja u domove u teglama za cvijeće

Tradicionalne tegle za cvijeće koje su se počele koristiti su neglazirane ili koje imaju nepropusne stjenke koje biljkama omogućuju prozračivanje korijena što je svakako poželjno za rast svake biljke.

Članci u istoj kategoriji: