Site Overlay

Sve bolji rezultati liječenja neplodnosti

Neplodnost je bolest koja pogađa mnoge ljude, bez obzira na spol, dob i tjelesno zdravlje. Glavni simptom neplodnosti je nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon dužeg perioda pokušavanja. Iako se borba s ovom bolesti može činiti duga i teška, važno je napomenuti kako moderna medicina ima mnoga rješenja te ne treba gubiti nadu.

A sasvim je sigurno da će u budućnosti daljnji razvoj medicine ponuditi i još bolja rješenja za rješavanje ovog problema.

Uzroci neplodnosti

Neplodnost se može pojaviti i kod žene i kod muškarca, a prepoznaje se pokušavate li ostvariti trudnoću dulje od godinu dana, odnosno dulje od šest mjeseci. Drugi znak neplodnosti je mogućnost ostvarenja trudnoće, no uz pojavu pobačaja u ranim fazama. 

Kod žena, neplodnost se prije svega prikazuje u obliku manjeg broja ovulacija, dok je kod muškaraca izazvana najčešće sjemenom lošije kvalitete. Ponekad razlog može biti i udruženi, i kod muškarca i kod žene. Stoga je važno obaviti pretrage kod obje strane kod liječenja neplodnosti.

Pretrage i liječenje neplodnosti

Kod žena, pretrage za otkrivanje uzroka neplodnosti najčešće uključuju:

  • Ultrazvuk
  • Ispitivanje prohodnosti jajovoda
  • Hormonski status žene

Kod muškaraca se provodi spermiogram, odnosno pregled kvalitete sperme. Liječenje neplodnosti može uključivati mnoge različite metode, ovisno o tome koji je uzrok:

  • Popravak hormonske slike
  • Uređivanje ovulacije
  • Popravak kvalitete sperme
  • Liječenje otprije postojećih bolesti, poput spolnih bolesti
  • Korigiranje anomalija, poput neprohodnih jajnika

Također se može liječiti i inseminacijom (potpomognutom oplodnjom uvođenjem veće koncentracije pokretnih spermija u maternicu), IVF-om i ICSI-em (oplođivanjem jajne stanice spermijem u laboratoriju, nakon čega se stvoreni embrij vraća u maternicu).

Strpljenje je bitan faktor kod neplodnosti

Liječenje neplodnosti dugotrajan je proces koji može trajati godinama. Upravo radi toga važno je ostati strpljiv za vrijeme cijelog procesa. Trajanje i uspješnost liječenja ovisi o cijelom nizu faktora, od dobi žene i muškarca, razlogu, tipu potpomognute oplodnje za koji su se odlučili pa sve do toga radi li se o svježoj jajnoj stanici i zametku te u kojoj se ustanovi odvija liječenje.

Uz to, važno je nadodati kako je i psihoterapija važan dio liječenja. Iako se stvari mogu činiti crne, statistički podatci govore da broj ljudi s problemima s neplodnošću nije u porastu, dok se postotak uspješnosti njezina liječenja povečava.  

Odaberite psihoterapeuta u Mariboru. Rešili ste da krenete na psihoterapiju? Pitate se ko bi bio najbolji psihoterapeut za vas? Čitajte više …

Razlika između bifokalnih i progresivnih naočala. Imate dioptriju, a ne znate koje naočale su najbolje za vas? Čitajte više …

Članci u istoj kategoriji: