Site Overlay

Sve više pacijenata traži njegu u domu

Kada govorimo o ljudima starije životne dobi, poznato je kako im nerijetko treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput odlazaka u trgovinu, ljekarnu, kod liječnika te briga oko kućanskih poslova ili pak oko obavljanja osnovnih higijenskih potreba. Upravo zbog toga što se njihovi najbliži zbog različitih razloga nerijetko ne mogu brinuti o njima, a s druge pak strane ih ne žele smjestiti u domove za starije i nemoćne, njega u domu izvrsno je rješenje. 

U posljednje je vrijeme to vrlo tražena usluga jer se sve veći broj ljudi odlučuje za nju kao idealnu opciju, želeći svojim bližnjima olakšati starost.

Kada govorimo o ljudima starije životne dobi, poznato je kako im nerijetko treba pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Pružatelji usluge brige za nemoćne

S obzirom na to da njega u domu podrazumijeva prvenstveno njegu pacijenata u njihovom vlastitom domu, pružatelji ovakve usluge najčešće su specijalizirani njegovatelji i njegovateljice te zdravstveni djelatnici poput medicinskih sestara i tehničara. 

Ono što je važno naglasiti je da su upravo oni jedini zaista obučeni za pružanje njege pacijentima zbog čega nipošto ne biste trebali angažirati osobe koje nisu kvalificirane za obavljanje tih usluga. Obučene osobe jedine su koje mogu garantirati adekvatnu brigu za pacijente u potrebi.

Ponuđene usluge njege u domu

Iako je usluga njege u domu danas vrlo tražena, mnogi i dalje nisu upućeni u usluge koje ovaj vid njege pacijenata u vlastitom domu podrazumijeva. Naime, njega u domu podrazumijeva sljedeće usluge:

  • Medicinsku njegu
  • Vađenje krvi
  • Transport uzoraka u laboratorij
  • Podizanje i donošenje nalaza
  • Dostavu lijekova
  • Davanje infuzije po uputi liječnika
  • Promjenu katetera
  • Davanje klizme
  • Davanje injekcija po uputi liječnika
  • Postupke u slučaju smrti pacijenta

Osim navedenih usluga, u domu pacijenta moguće je provoditi i fizikalnu terapiju koju, ovisno o vrsti, provode kvalificirani zdravstveni djelatnici.

Cijene pomoći starijima i nemoćnima

Ukoliko ste zainteresirani za njegu u domu sigurno vas zanimaju i cijene navedenih usluga. Cijene pojedinih usluga obračunavaju se prema njihovom vremenskom trajanju, ali i prema tome dolaze li djelatnici tijekom radnih dana, vikenda ili blagdana te radi li se o iznimnim i hitnim intervencijama. 

Čitajte i sljedeći članak: Trnci kao glavni simptom problema s karpalnim tunelom

Naime, jedan od vrlo čestih razloga trnaca u rukama je sindrom karpalnog tunela kojega izaziva pritisak na središnjem živcu ruke. Upravo se zbog toga sindrom on ne smatra povezanim s kralježnicom i mišićnim sustavom, već i sa živčanim sustavom.

Slijedom navedenog možemo reći da se cijene usluga uključenih u njegu u domu kreću od 35 do 200 kuna, ovisno o danu u tjednu te o učestalosti obavljanja pojedinog postupka. Isto tako, cijene mogu biti veće ili manje, ovisno o tome za kojeg pružatelja usluga se odlučite te na koliko vremensko razdoblje se ugovaraju usluge.

Članci u istoj kategoriji: