Site Overlay

Tribulus terrestris obećaje učinkovitije treniranje

Tribulus terrestris, ili kako se često naziva i zemaljski babin zub, biljka je koja je u posljednje vrijeme uhvatila pažnju mnogih zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje. Iako se u kineskoj medicini koristi već tisućljećima, popularnost je zadobila u krugovima bodybuildera zbog vjerovanja da povećava lučenje testosterona i pomaže u jačanju organizma. Mnogi je zato danas vrlo rado koriste i potpuno su sigurni u njezin pozitivan učinak. 

Česta biljka na ovim područjima

Tribulus terrestris jednogodišnja je biljka koja raste u umjereno toplim i suptropskim područjima. Može se pronaći na više kontinenata: 

  • Europi 
  • Aziji
  • Americi

U Hrvatskoj raste u primorju i tretira se kao korov u vrtovima i vinogradima. Tribulus terrestris cvjeta u prepoznatljivim žutim cvjetovima s pet latica, a plod koji daje je trnoviti kalavac, koji može prouzročiti mnoge bolne ozljede stanete li slučajno na njega. 

Upravo se plod koristi u narodnoj medicini, ali i kao dodatak prehrani kojemu se pripisuju mnogi pozitivni učinci na zdravlje, djelotvornost vježbe i druge aspekte života.

Pozitivni učinci ove biljke na zdravlje

U medicini, kao i u obliku dodatka prehrane, tribulus terrestris koristi se u obliku ekstrakta koji se dobiva od ploda biljke. Njegovim redovitim uzimanjem tijekom vremena očekuje se utjecaj na sintezu luteinizacijskog hormona, što će neposrednim djelovanjem dovesti do povećanja razine testosterona u tijelu. Ovo je važno jer povećana razina testosterona u tijelu djeluje na sintezu proteina, što učinkovito pomaže u :

  • povećanju mišićne mase
  • povećanju libida

Ukratko rečeno, uzimanjem ekstrakta tribulus terrestrisa tijekom vremena očekuju se isti rezultati kao i kod uzimanja anaboličkih steroida, uz mnogo manje negativnih posljedica po zdravlje organizma.

Pravilno korištenje tribulus terrestrisa

Kod uzimanja tribulus terrestris ekstrakta veoma je važno pravilno dozirati dodatak prehrani. To prije svega znači pratiti upute proizvođača. Iako upute ovise o vrsti dodatka prehrani, općenito se on uzima tri puta dnevno, uz jelo. Ekstrakt se najčešće smije kontinuirano uzimati u periodu od dva mjeseca, nakon čega je potrebna kratka pauza od nekoliko tjedana, dok se prvi rezultati mogu očekivati tek nakon tri mjeseca redovitog korištenja, stoga je važno imati strpljenja. Uz to, važno je naglasiti i da za vrijeme njegovog uzimanja tribulus trebate nastaviti s redovitim vježbanjem, dok je također važno imati balansiranu i raznovrsnu prehranu.

Članci u istoj kategoriji: