Site Overlay

Ubrzajte računalo ugradnjom SSD diska

Računala su danas mnogima postala neizostavan uređaj koji koriste svakodnevno, bilo da je to zbog poslovnih obveza, hobija ili pomoću njih ispunjavaju slobodno vrijeme. Sastavljena su od brojnih komponenti, a iako postoje različite vrste, najčešće se koriste stolna i prijenosna. Svaka komponenta zadužena je za određenu funkciju.

Kada su u pitanju podaci, neki oblik diska ima funkciju pohrane podataka. Iako se danas još u većini računala koriste uobičajeni tvrdi diskovi, sve je veća potražnja za SSD diskovima koji imaju brojne prednosti.

Osnovne funkcije SSD diska

SSD disk u računalu je komponenta koja je zaslužna za pohranu podataka. Skraćenica je to od solid state diska i na prvi pogled je dosta sličan tvrdom, na radi na drugačiji princip. On koristi posebnu vrstu memorije, tzv. NAND flash memoriju. Ona je slična radnoj memoriji, no uz jednu vrlo bitnu razliku. Naime, radna memorije se briše nakon isključivanja računala, dok podaci na SSD disku uvijek ostaju na njemu pohranjeni, čak i nakon gašenja računala. Za spajanje na računalo koristi se SATA sučelje, no budući da se ono također koristi i kod hard diskova, većina računala ga posjeduje.

SSD disk u računalu
SSD disk u računalu je komponenta koja je zaslužna za pohranu podataka.

Prednosti u odnosi na tvrdi disk

Mnogi se pitaju koja je razlika između SSD diska i tvrdog diska te koje su prednosti solid state, odnosno čvrstog diska. Evo samo nekoliko najvažnijih:

  • Ne sadrži nikakve mehaničke dijelove
  • Nema pokretnih dijelova
  • Može podnijeti više vibracija
  • Osjetno je brži od tvrdog diska

Čitajte i sljedeći članak: Toner za printer zaslužan je za kvalitetu ispisa

Toner za printer omogućuje vrlo jasnu i oštru kvalitetu ispisa koja je mnogim korisnicima presuđujući faktor. Također, vrlo lako i jednostavno se mijenja te traje mnogo duže od tinti za obične pisače.

Nakon ugradnje SSD diska, vjerojatno ćete odmah primijetiti razliku, ponajviše u brzini. Računalo bi se trebalo puno brže pokrenuti, a aplikacije bi se trebale puno brže učitavati te bi cijeli rad trebao biti puno fluidniji.

Sve veći kapaciteti za pohranu

U samim počecima se SSD diskovima zamjeralo što su za nešto višu cijenu nudili vrlo male kapacite. Mnogima je to bilo presudno kod odabira jer se nisu željeli odreći velikih kapacita koje su nudili tvrdi diskova, poput onih od 1 TB ili čak i veće. No, situacija je sve bolja te oni sada nude puno veće kapacitete za pohranu podataka. Ujedno je njihova cijena još spuštena te oni sada predstavljaju odličnu vrijednost za novac. 

Ovdje nije riječ o još jednom marketinškom triku, već je ova vrsta puno brža od tvrdih diskova u što ćete se i sami uvjeriti ako se odlučite za kupnju. 

Članci u istoj kategoriji: