Site Overlay

Ugodnija vožnja uz moto jakne

Uživanje u vožnji motociklom mnogima je veoma važan dio svakodnevnog života. Bilo da se vozite iz uživancije ili vam je to omiljena vrsta prijevoza, vožnja motociklom zahtijeva i korištenje dodatne opreme koja će svaku vožnju učiniti sigurnijom i ugodnijom.

Postoje razni dodaci koji će vam vožnju motociklom učiniti ugodnijom, no jedan od glavnih dodataka na kojem ne biste trebali štedjeti su moto jakne

Udobnost u vožnji motociklom

Kod odabira moto jakne iXS važno je na umu imati kako ćete ispod nje najvjerojatnije nositi i drugu odjeću. Zbog toga, odaberite motorističku jaknu koja je dovoljno široka. Također obratite pozornost i na dužinu. Čak i kada sjedite na motoru, moto jakna mora biti dovoljno dugačka da vam prekriva donji dio leđa. 

Uz to, na kraju, bitno je obratiti pozornost i na širinu moto jakne u razini bokova. Ako je preuska u dijelu bokova, tijekom vožnje neće odgovarajuće pristajati, pa nećete biti zaštićeni prilikom pada, ali i od neugodne temperature. Ako se dvoumite između različitih veličina, uvijek je bolje odabrati veću veličinu od one koju inače nosite.

Materijal moto jakne je bitan

Moto jakne najčešće su tradicionalno bile napravljene od kože, jer ona pruža odličnu zaštitu od vjetra i niskih temperatura. Ipak, važno je nadodati kako se danas moto jakne najčešće rade od materijala poput:

  • kevlara
  • najlona

Ti materijali nude veću zaštitu od niskih temperatura i vjetra tijekom vožnje, ali i prilikom nesreća i tijekom padova. Glavni nedostatak moto jakni od kože jest jednostavno oštećenje – lako se mogu ogrebati, tijekom vremena se mogu potrošiti i procuriti, pa je potrebno često ih mijenjati. Moto jakne od kevlara i najlona mnogo su čvršće i otpornije te ih je manje potrebno održavati.

Dodatna zašita pri vožnji motociklom

Osim materijala, kod kupnje moto jakne važno je provjeriti i nudi li ona dodatnu zaštitu u obliku pojačanja ili štitnika. Štitnici na laktovima pogotovo su važni tijekom pada, jer vas mogu spasiti od lomova i sličnih ozljeda. 

Uz to, dobro je provjeriti i ima li moto jakna i toplinsku zaštitu i dodatno pojačanje na stražnjem dijelu leđa, što vam pruža dodatnu zaštitu tijekom vožnje. Na kraju, također ju je pametno tijekom vožnje upariti i s moto trapericama za sigurnost i udobnost, i kvalitetnim rukavicama, kako vaši prsti ne bi ozebli tijekom vožnje.

Članci u istoj kategoriji: