Site Overlay

Vodite brigu o oralnoj higijeni

Oralno zdravlje veoma je važno. Nakon što izgubimo sve mliječne zube, trajni zubi koje imamo trebali bi nas pratiti ostatak života. Upravo radi toga, veoma je važno pravilno održavati zdravlje usne šupljine i čuvati svoje zube od karijesa te redovito posjećivati zubara. Vaši zubi bit će vam zahvalni.

Nažalost, mnogi to danas ne rade, što zbog manjka slobodnog vremena, što zbog nemara, što zbog lijenosti. Nemojte i vi biti među njima.

Nastanak karijesa

Karijes na zubu nastaje kada bakterije, koje se hrane ostatcima hrane u ustima, naprave štetu na površini zuba, koja se tijekom vremena može proširiti. Bakterije koje ga uzrokuju žive na površini zuba u obliku nakupina koje još zovemo plak. Najviše vole slatku i ljepljivu hranu, a rezultat hranjenja je kiselina koja napada vanjsku površinu zuba. 

Ta kiselina postepeno uništava zubnu caklinu, što će nakon nekog vremena rezultirati nastankom karijesa, koji u najgorem slučaju može uzrokovati propadanje zuba kao i dodatne, mnogo bolnije probleme. Stoga je pravovremeno liječenje karijesa veoma bitno, kako biste imali lijep i zdrav osmijeh!

Simptomi

U pravilu, simptomi karijesa teško se mogu primijetiti u početku nastajanja. Najčešće ga možete primijetiti ako je napadnuti zub nešto osjetljiviji na:

  •  toplu i hladnu hranu
  •  vrlo slatku hranu

No, postoji mogućnost da karijes uopće ne primijetite dok se situacija jako ne zakomplicira. Kod većine ljudi njegovo nastajanje potpuno je bezbolan proces bez ikakvih dodatnih simptoma. Zbog toga je veoma bitno na vrijeme i redovito posjećivati zubara, koji pregledom zubi može sve lako provjeriti. Neliječeni karijes koji dospije u dublje slojeve zuba može uzrokovati jake zubobolje kao i dodatne probleme, koje svakako treba izbjeći!

Liječenje i prevencija

Karijes može izliječiti samo zubar, i to tako da ukloni propali dio zuba brušenjem. Nastala rupa najčešće se puni zubnom ispunom, odnosno plombom, iako je nekad prije postavljanja trajne plombe zub potrebno dodatno liječiti privremenim plombama koje u sebi sadrže lijek. 

Na kraju, karijes možete izbjeći redovitom i dobrom oralnom higijenom. Zube treba prati svaki dan, barem dva puta dnevno, prije spavanja i ujutro. Uz to, veoma je važno održavati higijenu jezika, a korištenje zubnog konca također se preporučuje. Kada jedete posebno slatku i ljepljivu hranu, također je preporučljivo odmah nakon toga oprati zube. Uz sve to, u održavanje dentalne higijene spadaju i redoviti posjeti stomatologu!

Članci u istoj kategoriji: